'Samenwerken must om bedrijf toekomstproof te maken'

Geplaatst op

Regelmatig vragen wij ondernemers in de glastuinbouw wat zij concreet doen om hun onderneming klaar te maken voor 2026. Dit keer: Rob Bakker van komkommerkwekerij Nature’s Green Group in Maasbree.

“Samenwerken - leren van elkaar, binnen de branche en daarbuiten - is de belangrijkste voorwaarde voor een gezond en toekomstbestendig bedrijf. Het is daarbij de uitdaging om te zoeken naar de synergie tussen bedrijven en doelstellingen van ondernemers. Zo kun je samen duurzaam groeien binnen een turbulente wereld, waarin de veranderingen elkaar in een razendsnel tempo opvolgen.

Op dit moment zetten we diverse concrete stappen op het gebied van samenwerken. Hier in glastuinbouwgebied Siberië gaat op korte termijn namelijk een biomassa-installatie draaien. De warmte die hierdoor beschikbaar komt, zetten wij en drie collega-tuinders in op ons bedrijf. Hierdoor kunnen we het gasverbruik op ons bedrijf, dat elf hectare telt, met veertig procent reduceren. De komende jaren gaan we kijken hoe we de rest van ons warmteverbruik kunnen verduurzamen. Het warmtenet dat wordt aangelegd in dit gebied biedt hiertoe zeker mogelijkheden. Ons streven is om in de toekomst volledig energieneutraal te worden.

Maar ook op andere vlakken timmeren we aan de weg. We werken bijvoorbeeld samen met collega-ondernemers aan innovaties op het gebied van automatisering en teelt, om ons zo verder te onderscheiden in de markt. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden voor alternatieve teelten. Ook op dit vlak trekken we samen op met collega’s. Samenwerking biedt de mogelijkheid om elkaars sterke punten te benutten en de uitdagingen die op ons afkomen beter te tackelen.”


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht