'Opvolging en energietransitie houden mij bezig'

Geplaatst op

Regelmatig vragen wij ondernemers in de glastuinbouw wat zij concreet doen om hun onderneming klaar te maken voor 2026. Dit keer: Antoine Hoeijmakers van Glorious Gloriosa in Maasbree.

“De toekomst van mijn bedrijf, waar ik Gloriosa en Mandevilla teel, houdt me behoorlijk bezig. In diverse opzichten. Hoewel ik pas 52 ben, denk ik wel al na over het opvolgingsvraagstuk. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen; dergelijke trajecten nemen immers veel tijd in beslag. Onze zoon van 22 zit momenteel op de HAS, maar het is nog de vraag of hij het bedrijf voort wil zetten. Dat moet binnen nu en vijf jaar wel duidelijk zijn. Om mijn opvolger een goede basis te kunnen bieden, zorg ik ervoor dat ik het bedrijf zoveel mogelijk bij de tijd houd. Zo hebben we onlangs bijvoorbeeld onze schermen vervangen, insectengaas geïnstalleerd en assimilatiebelichting opgehangen in een deel van de kas. Uitbreiden doe ik voorlopig niet; daarvoor moet ik eerst duidelijkheid hebben over de toekomst. Maar door onder meer technische aanpassingen en de keuze voor nieuwe rassen weten we toch nog ieder jaar tien procent meer omzet van ons areaal te halen dan het jaar ervoor. Ziet onze zoon een toekomst op het bedrijf niet zitten, dan komt plan B in beeld. In dat geval probeer ik samenwerking te zoeken met een collega-teler, die mijn bedrijf op termijn kan overnemen. Binnen Paletti Growers, waarbij ik ben aangesloten, zie ik wat dit betreft diverse mogelijkheden.

Wat me wel zorgen baart, is de energietransitie hier in Noord-Limburg. Deze verloopt moeizaam; we lopen achter ten opzichte van het westen van het land. Ik ben op mijn bedrijf ook nog volledig aangewezen op de gasketel. Het winnen van aardwarmte is hier lastig, vanwege een nabijgelegen breuklijn, en er is geen grootschalige restwarmte beschikbaar. Dan blijft eigenlijk alleen een biomassa-installatie over, maar ik vraag me af of dat voor de verre toekomst een voldoende duurzame optie is. Om vooruit te komen, hebben we hulp nodig van provincie en gemeenten, zodat we samen de mogelijkheden kunnen verkennen. Want energieneutraal telen is wel een must om je bedrijf toekomstbestendig te maken; daar kunnen we niet omheen.”


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht