'Nerine geeft mij voeding om te blijven groeien als vakman'

Geplaatst op

Regelmatig vragen wij ondernemers in de glastuinbouw wat zij concreet doen om hun onderneming klaar te maken voor 2026. Dit keer: Robbert de Wit van De Wit Nerine in Heemskerk.

“Wij streven naar een toekomstbestendig bedrijf, waarin kwaliteit, duurzaamheid en opvolging belangrijke thema’s zijn waar we de komende tijd extra aandacht aan besteden. We specialiseren ons in een afwisselend en rijk assortiment Nerines. Daarbij staat de kwaliteit van het gewas voorop. We verbreden het assortiment, door variatie in kleuren, grotere bloemen en langere stelen. En we gebruiken in de kas niet of nauwelijks chemische gewasbeschermingsmiddelen.

In 2016 is een gedeelte van de kassen vervangen door nieuwbouw. In totaal staat er nu 12.000 m2 Groen Label Kas. Waar we nu naar kijken is of we onze energiebehoefte kunnen verduurzamen. Een buurman verwarmt zijn kassen op aardwarmte. De Nerine is echter een redelijk koele teelt met een lagere energiebehoefte, ik denk dat aardwarmte voor ons minder snel rendabel is te rekenen. In Heemskerk is een onderzoek gaande naar de aanleg van een warmtenet. Als dat initiatief van de grond komt, kan het voor ons interessant zijn om ons bedrijf daarop aan te sluiten.

Nu ik de vijftig ben gepasseerd, gaat het opvolgingsvraagstuk spelen. Ik denk erover na hoe invulling aan opvolging te geven, maar ik heb daar op dit moment geen pasklaar antwoord op. We zitten in een klein tuinbouwgebied met een groot dorp eromheen: ik zie niet zo snel iemand binnenstappen die de ambitie heeft om tuinder te worden. Misschien is het een tekortkoming dat we niet voldoende connectie weten te leggen met jonge mensen die in het tuindersvak verder willen.

Samenwerking is en blijft voor ons belangrijk om flexibel en marktgericht te kunnen werken. Ik werk samen met twee collega’s op het gebied van het rouleren van percelen voor de ondersteunende buitenteelt. Ook worden machines uitgewisseld en wordt er op allerlei manieren samengewerkt in het uitwisselen van personeel. Ik ben voorzitter van de landelijke Nerine vereniging: we verzorgen als telers gezamenlijk verkoopacties en shows voor handel, bloemist en consument. De Nerine is een kleine teelt in Nederland. Als iemand een bepaald soort niet aan de handel kan leveren, zoekt hij collega’s op die dat soort wel beschikbaar hebben. Zo kunnen we elkaar helpen. Leuke klanten en collega’s ontmoeten en enthousiast maken voor de Nerine geven mij de voeding om te blijven groeien als vakman.”


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht