'Investeringen in particuliere verkoop'

Geplaatst op

Regelmatig vragen wij ondernemers in de glastuinbouw wat zij concreet doen om hun onderneming klaar te maken voor 2026. Dit keer: Twan Reintjes Van Reintjes Bloemen in Veulen.

“De afgelopen jaren werd duidelijk dat geen van onze kinderen interesse heeft om het rozenbedrijf over te nemen. Maar dat betekent niet dat we sindsdien pas op de plaats hebben gemaakt. Ik ben pas 48, wil graag nog twintig jaar door. Om dat mogelijk te maken, hebben we diverse investeringen gedaan, en zaken aangepast in de bedrijfsstrategie. Met een kasoppervlak van nog geen hectare is ons bedrijf redelijk klein. Dat is een bewuste keuze: ik ben teler, geen manager. Van vroeger uit verkochten we al veel rozen aan huis, en deze particuliere verkoop hebben we de afgelopen jaren verder uitgebreid. Hier is voor ons de meeste marge op te behalen. En om een kleinschalig bedrijf als dit rendabel te houden, moeten we toch een optimale marge zien te realiseren.

In 2013 gaven we de huisverkoop een upgrade, door het openen van een professionele bloemenwinkel. Hier werken alleen mensen met een bloemistenopleiding. Daarnaast hebben we een <link https: reintjesbloemen.nl webwinkel external-link-new-window internal link in current>webshop en bezorgdienst in het leven geroepen, en geïnvesteerd in een nieuwe bloemenautomaat bij ons bedrijf. Ook het sortiment is meer geënt op de particuliere verkoop; we zijn meer verschillende soorten gaan telen. Dit alles heeft effect: inmiddels verkopen we de helft van onze rozen aan huis. Hierdoor is ons bedrijf absoluut meer toekomstbestendig geworden.

Naast meer focus op de particuliere verkoop zijn we in twee afdelingen overgegaan naar snijhortensia’s. Deze afdelingen zijn meer dan veertig jaar oud, en het vergde te veel energie om hier nog rozen te telen. Daarbij is de hortensia een ‘trendy’ product, en creëren we op deze manier een stukje risicospreiding.

Met de huidige bedrijfsopzet kunnen we vooruit; ik heb er vertrouwen in dat we het rendement de komende jaren op peil kunnen houden. De energietransitie is nog wel een ‘ding’. In de directe omgeving liggen geen glastuinbouwbedrijven, en ons bedrijf is te klein om bijvoorbeeld een biomassa-installatie rendabel te maken. Als we echt van het gas af moeten, is de overstap naar een koude teelt eigenlijk de enige optie.”


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht