'1 óver 12 voor glastuinbouw'

Geplaatst op

Het momenteel één over twaalf voor de Nederlandse glastuinbouw en is het dus zaak dat het roer omgaat. Met een nieuwe oriëntatie, nieuwe producten en nieuwe verdienmodellen. Dat zei hoogleraar Jan Rotmans afgelopen vrijdag.

Rotmans was spreker tijdens het Symposium Glastuinbouw bij Rabobank in Utrecht. Het symposium werd gehouden in het kader van het afscheid van Rob van den Ende bij Rabobank. Hij vertrekt naar HOT Ontwikkelingsbedrijf Nederland.
Hoogleraar Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit gaf zijn ongezouten mening over de toekomst van de glastuinbouw en sloeg daarbij alarm. Volgens Rotmans is het niet vlak voor twaalf, maar is het al één over twaalf en moet er dus actie worden ondernomen. "De glastuinbouw in Nederland dreigt ten onder te gaan. Veel telers zijn in financiële problemen, de sector is niet vraaggestuurd, maar aanbodgestuurd, de prijzen staan onder druk en de sector is te versnipperd. Bovendien: wie dingen maken en hoe wij dingen maken, verandert fundamenteel. Daar moeten we dus op inspringen."

Volgens Rotmans moet de glastuinbouw aan de slag met nieuwe producten als zeekraal, zeewier, lamsoor en kruiden en moet er bovendien worden gezocht naar nieuwe verdienmodellen. Ook zijn er kruisbestuivingen nodig tussen boeren en chemici, glastuinbouw en melkveehouderij, telers en bouwers, boeren en voedingsdeskundigen en niches met traditionele bedrijven." Rotmans laat het niet bij woorden alleen. Samen met Greenport Westland-Oostland gaat hij aan de slag om daadwerkelijk naar een nieuwe economie toe te werken, zo gaf hij aan.

Onderneming2026.nl is een initiatief van Coalitie HOT. Coalitie HOT wordt gevormd door Federatie VruchtgroenteOrganisaties, Royal FloraHolland, Rabobank, Ministerie van Economische Zaken, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Limburg en gemeente Westland.


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht