'Kwaliteit boven kwantiteit'

Geplaatst op

Regelmatig vragen wij ondernemers in de glastuinbouw wat zij concreet doen om hun onderneming klaar te maken voor 2026. Dit keer: Ferry van der Meer van Hortensiakwekerij Peter de Munck BV uit De Lier.

"De richting die wij voor ogen hebben, heeft te maken met het vertrouwen dat we hebben in de toekomst. De hortensiateelt past ons als een jas. Het is een relatief duurzaam product. We horen bij de top en willen dat zo houden. Daarom zijn we selectief in productie keuzes, draaien we actief mee in studieclubs, hebben we functies in teeltcommissies en laten we ons bijstaan door een teeltvoorlichter om de ins en outs van de teelt tot in de finesses te volgen en te beheersen.

Het is het tiende jaar dat wij snijhortensia telen. In het begin hadden we veel verschillende soorten en kleuren. Dat aantal hebben we teruggebracht tot vijf. Het is een bewuste keuze die ons de mogelijkheid biedt om grotere oppervlaktes van een soort op te zetten, zodat we grote orders kunnen bedienen. Samen met lange termijn leveren, is dat de koers die we nastreven.

De uitdaging is om in de veelheid aan soorten juist die eruit te pikken die populair zijn, exclusief en die ook in de breedte voor diversiteit zorgen. Niet onbelangrijk: ze moeten bij ons passen, qua teeltbehoefte en teeltkennis. Als gespecialiseerde hortensiatelers ligt onze focus bij een hoogst haalbare kwaliteit, en niet per se bij een hoge productie. Dat verklaart misschien dat collegakwekers bepaalde soorten uit hun sortiment schrappen, terwijl wij er volledig op los kunnen gaan.

Hortensia is een relatief duurzaam product, met een lage energiebehoefte. We stoken maar een aantal maanden van het jaar de helft van de tuin. Op de keper beschouwd, zouden we helemaal zonder stoken kunnen. Alleen vorstvrij houden, zou genoeg zijn. Maar voor de productiespreiding kiezen we vooralsnog om een gedeelte te stoken. Daarvoor benutten we de restwarmte, afkomstig van de buren. Onze gasaansluiting hebben we afgekoppeld; we beraden ons op een toekomst met volledig elektrische opwekking van energie.”


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht