Van ondernemer naar onderneming

Geplaatst op

De Nederlandse glastuinbouw is van wereldklasse en toonaangevend. Maar blijft dat ook zo? Als het aan Coalitie HOT ligt wel. HOT staat voor Herstructurering Ontwikkeling Tuinbouwsector. We ambiëren een toekomstbestendige en leidende positie van de Nederlandse glastuinbouw. Bepalend bij deze positie: de Nederlandse glastuinbouwonderneming. Onderneming2026 richt zich op de lange termijn positie van de tuinbouwonderneming en geeft antwoord op de vraag: Welke elementen bepalen het succes van de Onderneming2026?

‘In 2026 prevaleert de onderneming. Als het met de onderneming
goed gaat, gaat het ook met de ondernemer(s) goed


Onder leiding van Cees Veerman zet Coalitie HOT zich in voor een duurzame herstructurering van de glastuinbouw. De telers (Royal FloraHolland en Federatie VruchtgroenteOrganisaties) zijn hiertoe een samenwerking aangegaan met het ministerie van Economische Zaken (EZ), provincie Zuid-Holland en gemeente Westland. Behalve de herstructurering neemt de coalitie ook onderwerpen als energie, infrastructuur, GMO en mededinging onder de loep.

Adviesgroep Telers HOT
Een groep van acht ondernemers adviseert de coalitie, ze vormen de Adviesgroep Telers HOT: Tom Zwinkels, Frank van Kleef, Theo van Noord, Ron Fransen, Hans Koolhaas, Bert van Ruijven, Aad Sonneveld en Jean Aerts. Naast het advies aan HOT over de te volgen route delen ze op het online platform onderneming2026.nl met regelmaat hun ervaringen en inzichten met collega’s in de glastuinbouw. Via artikelen én via video’s. Bezoek Onderneming2026.nl dus regelmatig voor updates, achtergronden en interviews in woord én beeld.

Onderneming2026.nl is een initiatief van Coalitie HOT. Coalitie HOT wordt gevormd door Federatie VruchtgroenteOrganisaties, Royal FloraHolland, Rabobank, Ministerie van Economische Zaken, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Limburg en gemeente Westland.


Deel dit blog:

Reacties (2)

Piet grootscholten

Met belangstelling volg ik de ontwikkelingen van de tuinbouw, en zeker van het ontwikkelingsbedrijf HOT. Dit in verband met onze eigen situatie.

Ik zou de te kleine bedrijven, die geen toekomstperspectief hebben, willen adviseren, kijk naar de mogelijkheden die er zijn om je bedrijf via de commissie HOT te verkopen. Zodat er via koppeling van andere naast elkaar liggende bedrijven, een mooie kavel gerealiseerd kan worden. Zo houden we ons mooie Westland economisch sterk.

Piet grootscholten

Ik wil nog een klein stukje toevoegen aan de reactie, eerder door mij vermeldt Ik kom uit de tijd, dat we de producten met de schuit naar de veiling brachten. Door een verbeterde infrastructuur, door de toenmalige LTB in gang gezet, ging het economisch stukken beter met het Westland. We stapten van kolenstook over via olie naar gas, wat in de nabije toekomst ook verledentijd is. Om aan deze moderne ontwikkelingen mee te kunnen blijven doen, heb je een voldoende groot lengte/breedte bedrijf nodig, om een goede speler op de markt te zijn. Daarom wil ik de te kleine bedrijven adviseren, denk goed na over je toekomst, wat het zal niet mee vallen om met een te klein bedrijf, concurrerend te zijn.

Reageer op dit bericht